Lycklig hundägare

Har varit hos Birgitta och fått en hel drös med kloka råd(även en smaskig tårta, Grattis Kjell) av vår guru Harriet, inför årets kommande tävlingar. På vägen hem översköljdes jag av en känsla om hur lyckligt lottad man är som har två gudomliga vovvar som väntar troget på Matte.
Kan inte komma på en enda nackdel av att vara hundägare, tänk så mycket frisk luft man drar i sig på alla hundpromenader. Just det, vi rör på oss och får då fylla lungorna med frisk luft. Är det inte sånt som man mår bra av?! Många glada skratt över tokiga bus som de fyrbenta kommer på, alla gosstunder i soffan och den stolthet man känner när vovven klarar ett nytt moment osv....Vi suger i oss av Harriets erfarenheter!Vad vore livet utan dessa? (har även ett gäng tvåbenta älsklingar som sätter guldkant på tillvaron!)

Avslaget

Idag är det lugnt på Klackvägen 13. Mattes väckarklocka slog larm 02.30, efter två muggar kaffe stegade hon och äldsta sonen ut i dimman och drog till Arlanda för att hämta yngsta sonen. Åke-Hjärtat låtsades som han hade sin djupsömn och snarkade vidare, Tilda-Fröken bjöd till och kom uppvinglandes men drog sig genast tillbaka.Orkar inte lekaVill vara ifred.

Olika sätt att ta sig fram på

Matte är riktigt stolt över sig själv, vovvarna har haft ledigt i två dagar från träning. Nu förväntar hon sig två "hungriga" vovvar när vi sätter igång efter helgen.
På eftermiddagspromenaden såg det ut så här:Älskade Åke "ligger som en rem" i skoterspåret.Snöbolls-ÅkeTilda-Hjärtat väljer bilen istället.

Modell-Åke

Igår var det dags för Snygg-Åke att sitta modell.Efter tre keramikterrier:Kajsa, Ebba och Tilda var det dags fören keramikspaniel: Åke.  Tack Bojan!

Lär inte av sina misstag!

Matte får faktiskt skylla sig själv. Solen sken från en klarblå himmel, fåglarna signalerade:VÅR och termometern stack iväg upp till -7 grader. Glad i hågen tog Matte Åke-Pojken och några köttbullar med sig och begav sig ner på Grycken. Till en början var det inga problem. MEN efter att ha traskat ett bra tag och njutit av solen upptäckte vi att det var stöp där vi gick. Det var bara att vända, det var då det blev lite problematiskt. Vattnet stod högt i våra nyss gjorda fotavtryck! Jag kan lova att vi var som isstoder när vi kom hem.
Tro det eller ej, någon timme senare var Matte ute på Grycken IGEN! Nu med Tilda-Gumman och nu hade Matte fått för sig att det skulle vara bättre att gå mot badplatsen till. Icke sa Nicke. Tilda-Hjärtat bara vägrade att ta ett enda kliv framåt. Jag kan lova att det var en mycket trött och svettig Matte som plaskade på mot land, med en sur vovva under armen, PUST!Det tog ett tag innan vi tinade upp!En trött liten Tilda-Fröken bland Lillebrors skosamling

Matte har varit i Falun och shoppat

Idag har Snygg-Åke fått ett eget utställningskoppel och en "tygbur" att ligga och mysa i på kommande utställningar!Ett nytt utställningskoppel till herrn.Lite lågt i tak annars helt ok.Tilda-Gumma flyttar gärna in.

Duktiga vovvar!

Eftersom vi(Harriet och Matte) var rädda att Åke-Hjärtat skulle tröttna ur på träningen fick han ledigt igår. Men det känndes i Mattes hjärta när han bara fick titta på när syrran visade upp vad hon kunde och dessutom fick köttbullar som belöning. Idag började Matte med Tilda-Gumman för att se om Åke-Pojken "va med" DET var han. Det gick åt en hel del köttbullar, men det var det värt!Hm, jag vill också vara med!Inkallande med ställandeSuperduktig!Inga kontaktproblem här inte! Gull-Åke!! Inga problem med Apport och Ligg heller!

Energi ute och inne

Idag gick det inte längre, Matte kunde inte motstå Åke-Prinsens bedjande blick. Snälla, snälla Matte jag måste få springa av mig. Ja, det blev att traska på med snö upp till knäna, men det var en fröjd att se Gull-Åke flyga fram och sedan göra  störtdykningar ner i snön.
Tilda-Hjärtat gjorde omvägar för att få gå på nyplogade vägar. Så nu har Matte en liten kille som är skönt trött efter sin urladdning i snön och en storasyster som har hur mycket energi som helst i sin lilla kropp.Åke-Pojken är nöjd att bara ligga och tugga på en mjölkförpackning-Jag är full med hopp och lek!

Busväder

Ute fortsätter det att vara busväder. Idag har det bara blivit kiss och bajsvändor. Tilda-Gumman skyndar på att uträtta sina behov och tycker att vi kan korta ner våra vändor. Åke-Hjärtat kan däremot inte förstå varför vi inte tar oss igenom de meter höga drivorna och gör våra dagliga Gryckenvändor. Han älskar verkligen snö.
Om det är busväder ute så kan jag meddela att vi har kattbus på övervåningen. Chilla-Fröken svämmar över av instängd energi.Är man inte ute och klättrar så gör man så gott man kan inne.TittutKan inte röra mig!Snygg-Åke älskar busvädret! Känner sig extra snygg i kappan.

Olika aktiviteter

Idag tog vi oss inte ut på Grycken pga. vädret. Åke och Matte gjorde ett tappert försök, men insåg det omöjliga. Det fick bli en sväng i skogen istället. För Tilda blev det en tur runt dammen nere på bruket, hon hade nog varit nöjd med en vända på Husses nyskottade garageinfart, men Matte tyckte att hon behövde röra sig trots snöstorm. Matte fick blickar som sa något i stil med: Stackars lilla jag som måste ut i detta väder!Vi tränar på STÅ!Vilda-Tilda har fått ledigt från träningen (för att hon inte ska tröttna). Därför blev det aktivitetstärningen idag.

Mer vill vi ha.....

Även fast termometern sakta och säkert kryper ner mot -12 grader och det snöar och blåser, så är Matte långt in på vårkanten med tankarna! Jag tummar på Gula häftet (Lydnadsprovsbestämmelser) och riktigt läängtar att få sparka igång.  Nu när vi har Snygg-Åke är det ju inte bara lydnad i Mattes huvud. Vi måste ju få visa upp Snyggingen på utställningarna här framöver. Det gav onekligen mersmak när vi var i Romme och även i Göteborg så klart. Nu blir det Rättvik den 21 mars!Mer vill vi ha!


Samma promenadvända

I väntan på att Lill-Matte ska komma hem från Göteborg, gick vi vår vanliga vända nere på Grycken. Åke-Prinsen kan knappt bärga sig tills han får släppa loss och stå på huvudet i snön. Matte önskar att hon hade hälften av hans energi.
Tilda-Fröken är mer sansad, några race sedan trippar hon i bakhasorna på Matte. Jag kommer på mig att jag går och pratar med henne hela tiden. Tittar försiktigt runt så att ingen hör "vårt" samtal.Mattes Gull-Åke liknar mest en fyrbent snögubbe!Man kan inte tro att vovvarna har gått samma promenad.

Fyra månader.

Vi borde egentligen ha kalas här idag. Det är nämligen fyra månader sedan som Åke-Hjärtat kom till oss! Kan inte tänka mig hur det var innan. Jag är säker på att även Lill-Fia tycker att det känns helt ok med en kille i flocken, dessutom en riktig gentleman som vet hur man tar hand om tjejer, (både tvåbenta och fyrbenta)!
Vi får slå ihop kalasen imorgon istället, för då kommer Lill-Matte hem en sväng.
Det har blivit några rutiner under dessa månader, en är kvällsrutinen:Medans Matte avslutar dagens datoranvändning, så intar Snygg-Åke kökssoffan med "Nussekudden".Lill-Fia tar plats i Åkes bädd.

Vita vidder

Så fort Matte jobbat klart bär det iväg ut på Grycken. Tack vare SAIF så plogas en isbana upp runt hela sjön, hur ska vi klara oss när vi inte kan springa av oss där?Snögubben, Åke Skuttar glatt runt i snön.Två blås i pipan, och Åke-Pojken kommer till Matte så snön yr.Tilda-Gumman håller sig i redan upptrampade slingor.Har man korta ben håller man sig på banan!

Söndagsmorgon

Matte hade bestämt sig för att inte ha någon som helst träning idag. Det höll inte speciellt länge: Åke-Pojken åkte på: LIGG. Matte var så nyfiken,hur han skulle fixa det idag. Matte fick så hon teg, Duktig kille!! Lill-Fröken gick FOT så gott som hela förmiddagsvändan, med undatag för att uträtta sina behov, Duktig tjej!-Kommer du inte snart Matte, vi har en hel söndag framför oss!


En av varje sort

Idag tyckte Åke-Hjärtat att Matte bara var FÖR mycket! Vi körde igenom våra moment till allas belåtenhet. Åke-Pojken fick till ett snabbt LÄGGANDE! Bara för att få se det fler gånger "tjatade" Matte om det. Det gillades inte av Åke-Prinsen!Mattes Snygg-Åke protesterade med att förvandla sig till en vovve på typ 100kg!

Tilda-Fröken däremot fortsätter att vara på tå!MERA!!

Variationer för att hålla glädjen vid liv!

Största utmaningen inför årets tävlingar blir nog det att få Lill-Fia på tå vid rätt tillfälle. Just nu hoppar hon högt av glädje när vi ska träna, hur ska Matte göra för att hålla kvar den glädjen? 
Snygg-Åkes träning består av att få till ett SNABBT LÄGGANDE och ett SNABBT STÄLLANDE. Just nu är det för segt tycker Matte. Vi fortsätter med APPORT också.Det här ska leda till SÄNDANDE MED STÄLLANDEBRAAA!  (Detta kan Lill-Brorsan också)Matte tycker att Åke-Prinsen är jätteduktig!Mm, ett LIGG men ett segt sådant tycker Matte.


Matte på språng igen!

Ännu en dag när Matte är inbokad hela dagen. MEN, idag har vi hunnit med en skön långpromenad:Tilda väntar på klartecken, så hon kan "ränna" iväg!En lycklig vovve!

Ordningen är återställd

Nu känner vi oss rätt nöjda. Vi har gjort av med en massa spring i benen och vi har haft hjärngympa. Åkes PLATSLIGGNING och TANDVISNING är det inga som helst problem med, så vi lägger det på hyllan ett tag. APPORT gick så där idag, Mattes hand fick hålla hakan vid första försöket. Men sen kom Gossen på hur det skulle vara, BRAA! FOT går bra, STÅ känns fortfarande lite så där bakom hörnet. Men vi kommer att fixa det!
Tilda-Gumman går FOT som den värsta "elithunden". APPORTERINGEN går galant, FJÄRRDIRIGERINGEN likaså. Det som blir svårt med henne är att inte tråka ut henne till det är dags för tävlingarna. Matte känner henne-VILL HON INTE, DÅ ÄR DET KÖRT.
Allas vår NICK NOLTE kom på besök idag, det var kloklippardags. Som vanlig ville han få fart på Tilda-Hjärtat, men idag var hon extra hårdflirtad. Åke-Prinsen höll sig med husse framför TVn.Lill-Fröken "kavar" på.Här blev det SITT och STANNA KVAR!HOPP och LEKHär blev det en INKALLNING.Är man en Mops så gillar man fart och fläkt, men det blev ingendera. TRÅÅK!


Tråkig dag!

Fy, vilken tråkig dag. När Matte kom hem från jobbet blev det bara en kiss och bajs vända, för Matte skulle till frissan. Båda vovvarna försökte övertyga att dom kunde sköta sig hos frissan, men NEJ. Dom gav iallafall Matte dåligt samvete. Inte nog med det när Matte kommer hem blir det åter igen bara en kort kissvända, för nu är det föräldramöte på gång. Vi ser fram mot en bättre dag imorgon!!Urtrist dagPuh, vad tråkigt!

En vanlig måndag

Efter att ha gått våra vändor på Grycken, blev det pälsvård och den dagliga träningen.Åh, så skönt med en genomgång av pälsen.Jag KAN!

Mattes sovklocka!

Fem dagar i veckan masar sig Matte upp 05.15, så när helgen infinner sig vill hon sova några timmar till. Imorse trodde Åke-Pojken att helgen var över. Han satte in hårdbevakning på sin trötta Matte i sextiden. Så fort jag rörde på mig så gick svansen igång och han hoppade och levde om så att även den annars så trötta Tilda-Tösen kom i full galopp. Efter att ha legat stel som en pinne och svettas under täcket i en timme gav jag upp.En trött hund på kökssoffanEn till trött hund.

"Mat och Sov-klockan"

Hm, det finns nog en Skalman inneboende i Mattes vovvar.Tildas matklocka signalerar MATDAGS! Maten finns i tvättstugan och när Matte är sen med maten går larmet.Sovklockan signalerar SOVDAGS.Då drar Åke sig tillbaka för en eftermiddagslur. Kanske till TV-soffan eller till kakelugnen.

Svårflirtad

Tilda-Fröken var gossesjuk efter promenaden, men Åke-Pojken visade inget större intresse:-Se MIG!Snygg-Åke bryr sig inte!Tycker bara att syrran är dryg!Hopplöst!

Delmål

Fick tips av Harriet hur Matte kan träna Lill-Fia på INKALLANDE MED STÄLLANDE. Eftersom vi är på tå satte vi igång på direkten. Det blev sitt och stanna kvar med godisbiten bakom Lill-Hjärtat-en inkallning och hämta belöningen vid utgångspunkten. Lätt som en plätt!
Åke-Prinsen "fick börja nosa" på rutan. Steg ett är att nosa på klädnypan och då få beröm och godis. Det var snabbt fixat! Rutan kommer inte förrän klass 2, men vi börjar så smått redan nu.Vårt första steg mot INKALLANDE MED STÄLLANDE.Början till RUTAN (SÄNDANDE MED STÄLLANDE)


Apportering klass 1 och 2

Nu är vi på G! Åke-Hjärtat har gjort stoora framsteg, PLATSLIGGNING, TANDVISNING, INKALLNING och nu även APPORT går som en dans. LINFÖRIGHET, LÄGGANDE, STÄLLANDE har vi "bakom hörnet". HOPP ÖVER HINDER ska inte vara några problem. Mmm, nu börjar Matte bli kaxig igen. Nä då, bara så himla stolt!!
Matte har bestämt att Lill-Tilda ska få en chans till på planen. INKALLANDE MED STÄLLANDE och SÄNDANDE MED STÄLLANDE är helt nytt för Lill-Fia men hon gillar utmaningar så det SKA gå! " Harriet vi hör av oss!!"Duktig kille!!!!Inte 10m men dock, sitt och vänta på kommando-springa och hämta-sitta fot-loss. Duktig tjej!

Tankar vid eftermiddagskaffet

Det finns en risk att Matte blir FÖR ambitiös! Efter att ha gått mina vändor med vovvarna slår mig tanken igen: kan man träna två hundar för lydnadstävlingar?? Det är en fröjd att se Tilda-Fröken jobba med olika moment, tror dessutom att hon inte skulle vara så "taggig" om hon fick jobba med huvudet. Åke-Prinsen har Matte höga förväntningar på.
Snö-Åke plöjer fram!Oops, vart tog du vägen?Lill-Fia håller sig intill MatteDet finns dofter som gör så att hon tappar fokus på Matte för ett ögonblick.

Glädjespridare

Vilka kickar man får när man tränar vovvarna! Ute på promenaderna blir det INKALLNINGAR, STÅ och Fot. Tilda-Hjärtat kommer ihåg och visar det stolt för Matte!  Snygg-Åke ligger i hårdträning, tycker nog att Matte är lite kinkig ibland när han ska sitta FOT. Men han är jätte duktig, det går bättre och bättre för var dag! Inne är det PLATSLIGGNING och LIGG.Här blev det ett LÄGGANDE.En PLATSLIGGNING med syrran som störande moment, men är det PLATS så är det. JÄTTE duktig!

RSS 2.0